На сьогоднішній день більша частина українців має будь-які кредити, взяті в банках, кредитних спілках та інших фінансових організаціях. При цьому деякі безвідповідально ставляться до їх погашення і погіршують цим свою кредитну історію. Про те, як поліпшити свої кредитні дані, і буде ця стаття.

Кредитна історія - що потрібно знати про неї

Якщо ви задумали взяти кредит, то вам необхідно знати, що таке кредитна історія, і як вона може вплинути на ваші фінанси.

Отже, якщо позичальник вчасно погашає всі відсотки і позики, то він обзаводиться гарною кредитною історією, і фінансові організації, перевіривши її, вже пропонують позики на більш вигідних умовах. У разі несвоєчасних виплат по кредитах історія погіршується. Таким чином, безвідповідальний клієнт все частіше може отримати відмову у видачі грошей внаслідок недовіри.

Кредитна історія (КІ) - не просто поняття, а реально існуюча інформація про позичальника, яка зберігається в Українському бюро кредитних історій (УБКІ). Туди направляють дані про видані кредити все банки та інші фінансові організації країни. Звідти також можна отримати інформацію про будь-якого клієнта, який коли-небудь і де-небудь брав кредит.

Коли ви йдете за новою позикою в банк, то там, перш за все, вивчать вашу КІ, а лише після цього винесуть рішення про видачу грошей. Перевірити свою історію ви можете і самі наступними способами:

  • написавши заяву в УБКІ - раз на рік така інформація надається безкоштовно, за позачергове звернення вам доведеться заплатити суму близько 25 гривень, потрібно надати паспорт, ІПН і фінансовий номер, чекати треба кілька днів;
  • скачавши спеціальний додаток, написане для Android або iOs - наприклад, «Кредитна історія» в Google Play;
  • вибравши цю послугу на сайті банкінгу Privat24;
  • скориставшись терміналом ПриватБанку - знайти вкладку КІ УБКІ в розділі «Банківські послуги».

Як бачимо, отримати кредитний звіт в Україні зовсім нескладно.

Погана кредитна історія не з вини клієнта

Нерідко людина не розуміє, в чому причини погіршення КІ - він адже платив вчасно. У цьому випадку найчастіше винен банк, який надав в УБКІ невірну або невчасну інформацію. Якщо, ознайомившись з деталями свого кредитного рейтингу, ви залишилися незадоволені, то вам потрібно звернутися в УБКІ за роз'ясненням ситуації.

Для цього достатньо написати заяву, а в бюро ретельно перевірять всі дані про вас, надані банками. Якщо ваша інформація підтвердиться, кредитний звіт буде виправлений, в зворотному випадку вам надішлють повідомлення, що ваш рейтинг залишився на колишньому рівні. Інформація зберігається в бюро 10 років, тому до цього потрібно поставитися з достатньою відповідальністю.

Погіршити свою історію ненавмисно людина може і в наступних випадках:

  • якщо вона взяла гроші у неперевіреною організації;
  • невірні умови договору - наприклад, деякі пункти були прописані дрібним шрифтом і випали з поля уваги позичальника, або були надані неточні дані;
  • просте шахрайство.

В цьому випадку вам доведеться вирішувати справу на законодавчому рівні, тобто подати заяву в поліцію або в суд відповідної інстанції.

Чи можна видалити свій кредитний рейтинг

На жаль, сьогодні деякі організації в Україні за досить непогану плату пропонують таку послугу, як повне видалення кредитної історії, на що «купуються» багато довірливих громадян.

Важлива інформація. Якщо ви десь побачили подібне оголошення, то знайте - це шахраї. База даних УБКІ досить добре захищена від проникнення, тому інформація про вашому кредитному рейтингу насправді нікуди не дінеться, а ви просто-напросто позбудетеся витрачених на «видалення» грошей.

Далі будуть описані прості і доступні, а головне, законні методи покращення власної кредитної історії.

Спосіб 1 - Погашення прострочених кредитів

Для початку оціните всі свої позики і проведіть невеликий аналіз. Для цього вам буде потрібно скласти список з наступними даними:

  • частота отримання вами позик;
  • сума взятих кредитів;
  • графік оплати - коли і скільки сплачено, слід зазначити і випадки виникнення проблем з виплатою;
  • чи є прострочені борги.

Якщо у вас є неоплачені і прострочені кредити, то слід якомога швидше виправити становище, тому що це загрожує вам не лише попаданням в «чорний список» УБКІ, але і судом. Так як кредитна організація, яка видала позику, по закінченню зазначеного в кредитному договорі часу має право звернутися до суду для повернення грошей.

Постарайтеся оплатити прострочені позики негайно, а після слід перейти до оплати діючих активних кредитів. Це також гойдається розстрочки по придбаних товарах, так як дана інформація теж заноситься в базу кредитної історії і банківські організації також можуть отримати до неї доступ.

Спосіб 2 - Реструктуризація

Щоб поправити негативну кредитну історію, багато кредитних установ пропонують таку послугу, як реструктуризація боргу.

Якщо заборгованість досить велика (не виплачувалася більше 6 місяців), то банк може піти назустріч клієнтові і змінити договір по кредиту, внісши туди зміни щодо термінів і сум виплат.

Ініціювати дану процедуру може і сам клієнт, який надає в банк заяву з описом своєї проблеми. Зазвичай банківська організація надає боржникові наступні шляхи вирішення проблеми:

  • збільшення терміну внесків і зменшення суми виплат, що здійснюються щомісяця;
  • клієнтові надаються так звані «канікули» - відстрочка виплати боргу;
  • рефінансування - можна взяти позику в іншому банку для того, щоб погасити кредит в цьому.

Перші два шляху не дуже ефективні для поліпшення КІ, а ось за допомогою третього можна дійсно поправити свій кредитний рейтинг, повністю погасивши заборгованість і почавши історію, що називається, «з чистого аркуша». За допомогою даної процедури боржник також уникне великих штрафів.

Спосіб 3 - Операції з банківськими картами

Це досить швидкий варіант поліпшення кредитної історії. Для цього вам буде потрібно мати дві кредитні карти від різних організацій, причому обидві на пристойну суму. Що слід робити далі:

  • обнулити одну карту, повністю перевівши всю суму на другу за допомогою онлайн-банкінгу;
  • потім потрібно почекати деякий час поки закінчиться безвідсотковий період, який банк надає своїм клієнтам;
  • далі йде повернути отриману суму знову на першу карту, користуючись тим же гаманцем, що і в першому випадку;
  • виконати ту ж послідовність кроків з другої карткою.

За вироблені транзакції будуть стягуватися відсотки, тому, чим більше будуть суми на картах, тим краще для кредитної історії. В результаті ви отримаєте цілих два позитивних відкликання від двох банків, при цьому збережіть кредитний ліміт і засоби.

Спосіб 4 - Мікро-позики

Даний метод полягає в послідовному оформленні онлайн позик на маленьку суму, які можна швидко погасити і тим самим отримати відразу кілька позитивних характеристик.

Всі наведені вище способи робочі, але час на їх здійснення потрібна різна. Який шлях слід вибрати - вирішуйте самі!