Як відкрити свій бізнес?

Приватний бізнес розглядається багатьма як спосіб досягнення статків та стабільності, отримання професійного задоволення, а також збереження незалежності в ухваленні рішень і розпорядженні власним часом. Саме тому питання про те, як відкрити свій бізнес, не втрачає актуальності в будь-які часи. Навіть в умовах економічної нестабільності люди продовжують шукати ніші і напрямки, в яких можна домогтися успіху. Для досягнення поставленої мети важливо підготуватися до вкладень ресурсів, в числі яких можуть бути сили, знання, гроші, досвід, час. Іноді обійтися можна без великих матеріальних вливань, але в іншому, бізнес – вимагає динамізму, гнучкості та праці.

 

Ідеї бізнесу з нуля: на чому можна заробити?

Коли стоїть питання про те, який бізнес відкривати, важливо виходити з базових вихідних даних. При цьому корисними складовими побудови успішної бізнес-моделі можна вважати:

  • наявність досвіду в певній сфері: він дає уявлення про те, як почати бізнес і в якому напрямку варто рухатися, допомагає не топтатися на місці, а бачити перспективу;
  • теоретичну підготовку і знання: спираючись на них можна ефективніше працювати самостійно або залучати професіоналів, які знають тонкощі тієї чи іншої справи;
  • наявність капіталу: гроші дають силу і живлять будь-який бізнес, допомагають йому на етапі становлення і підтримують на плаву під час кризи;
  • особисті якості: підприємливість, здатність до навчання, вміння швидко перебудовувати хід мислення, обов'язковість, наполегливість у досягненні цілей.

Якщо дивитися глобально на питання на чому можна заробити, то тут немає однозначної відповіді. Чисто теоретично, заробляти можна на всьому. Інша справа, наскільки ефективною і прибутковою буде така діяльність в певних і конкретних умовах. Серед актуальних варіантів початку своєї справи з нуля в Україні можна розглядати наступні напрямки:

  • сфера послуг: ремонт, б'юті-сервіс, перевезення вантажу, клінінг;
  • торгівля (продовольчі/непродовольчі товари): стаціонарна точка, інтернет-магазин;
  • громадське харчування: кафе, точка з шаурмою, кав'ярня;
  • власне виробництво: пошиття одягу/спецодягу/білизни/взуття, меблевий цех і т. д.;
  • виготовлення продуктів харчування: напівфабрикати, кондитерські вироби, випічка;
  • handmade: оригінальні подарунки, незвичайні іграшки, сувенірна продукція, декор.

У кожному з напрямків можна знайти підходящу справу, яку можна ефективно монетизувати. Часто ідея для бізнесу з'являється з хобі. Наприклад, йога, фотографія, кулінарія, в'язання. Навіть активні користувачі соцмереж або геймери можуть перейти до заробітку, освоївши одну або кілька сучасних професій.

 

З чого і як почати свій бізнес?

Коли наміри дозріли, важливо визначитися з чого почати свій бізнес, адже це тільки на вигляд справа здається простою і досить утилітарною. Насправді навіть сама підготовка до його будівництва вимагає чималих зусиль. Все починається з ідеї бізнесу, яка становить основу подальшої діяльності. При її розробці необхідно орієнтуватися на особисті інтереси, досвід, потреби. Також не слід забувати про формат діяльності:

  • заробіток на дому;
  • франчайзинг;
  • робота через інтернет.

Щоб витрати сил і коштів не були марними, необхідно скласти чітку схему, яка відображатиме важливі складові подальшої роботи, дозволить оцінити реальні перспективи. У зв'язку з цим необхідно:

1. Виконати оцінку потенціалу ідеї, тобто зважити її унікальність, актуальність і затребуваність на ринку на поточний момент. Увагу слід приділяти економічної доцільності роботи над проектом з точки зору перспектив отримання очікуваної прибутковості.

2. Вивчити цільову аудиторію, яка стане споживачем товарів/послуг. Замовляти маркетингове дослідження буде по кишені небагатьом. Тому роботу слід проводити самостійно, шляхом спостережень, опитувань знайомих, вивчення інформації на форумах і соціальних мережах.

3. Провести аналіз конкурентів. Зробити це дозволяє наявність доступу в інтернет.

4. Скласти бізнес-план, використовуючи для цього власні можливості або звертаючись по допомогу до професіоналів. При роботі над ним враховуються всі поточні витрати, показники ефективності, можливі втрати і прибутковість.

5. Скласти операційну модель бізнес-процесів. Важливо продумувати детальні кроки роботи: управління, маркетинг, бухгалтерію.

6. Продумати «упаковку». Залежно від формату і стартового капіталу вибирається спосіб подачі бізнесу на ринок. Наприклад, для продажу товару можна активувати сторінку в соцмережі, взяти в оренду місце на ринку або в ТЦ або ж відкрити власний бутік.

Після проведення підготовчої роботи над теорією буде сенс переходити до наступного кроку – практичного втілення ідеї.

 

Як зареєструвати бізнес?

Щоб працювати офіційно і в правовому полі, необхідно зареєструвати свою діяльність. Вона може мати різну організаційно-правову форму (ФЛП, ПП, СПД і ТОВ), від якої залежить порядок управління, збір податків, відповідальність засновників і безліч інших нюансів.

Процедура реєстрації приватного бізнесу (ПП і ФОП) в Україні на сьогоднішній день максимально спрощена. Оформити відповідні документи можна, не виходячи з дому на сайті «Будинок юстиції». Процедура реєстрації здійснюється через особистий кабінет, вхід в яких активується за допомогою цифрового підпису (ЕЦП). Отримати ЕЦП можна в Центрі надання адмінпослуг, в Податковій службі, але найпростіше зробити це через додаток Приватбанку або Ощадбанку.

У процесі реєстрації в форму слід внести номер КВЕД (класифікатор виду економічної діяльності). Знайти його можна на сайті Податкової служби. При необхідності номер КВЕД можна змінити.

У заявника є можливість вибрати систему оподаткування. Для новачків кращий вибір – спрощена система, яка дозволяє платити податки за мінімальним тарифом і наділеним обліком.

 

Де взяти гроші на старт своєї справи?

Більшість ідей для бізнесу вимагають матеріальних внесків. Їх обсяг може бути різним: як дуже скромним, так і вражаюче величезним. Взяти гроші можна з декількох джерел:

Взяти гроші можна з декількох джерел:

  • підготувати стартовий капітал шляхом власних накопичень;
  • позичити у близьких людей: рідних або друзів без відсотків;
  • знайти інвестора, зацікавленого у вкладенні коштів (за умови наявності перспектив прибутковості);
  • звернутися в банк за оформленням цільового кредиту на відкриття бізнесу;
  • скористатися допомогою від держави (при перебуванні на обліку Центрі зайнятості);
  • оформити позику в МФО, наприклад, відповідний кредит можна отримати в мікрофінансової компанії ПростоЗайм.

 

Ідеї бізнесу з нуля без вкладень

Головна проблема для багатьох бажаючих почати свою справу – гроші. Але з мінімальними вкладеннями теж можна діяти. В якості робочих ідей такого бізнесу можна взяти:

  • інтернет-торгівля по дропшиппінгу без вкладень в товар;
  • ремонт і пошиття одягу на дому;
  • клінінг;
  • допомога по господарству/догляд за дітьми;
  • репетиторство;
  • авторські екскурсії по регіону, складання програм подорожей по Україні;
  • манікюр /брови/перукарські послуги на дому або з виїздом до клієнта;
  • проведення тренінгів/консультацій.

Для реалізації цих і цілого ряду інших бізнес-ідей не потрібно великих капіталів. Максимальні витрати будуть пов'язані лише з оплатою оголошень, оформленням сайту-візитки або комерційної сторінки в соцмережі.

 

Що заважає нам відкрити свій бізнес?

Власний бізнес – діяльність на свій страх і ризик, робота, що вимагає відповідальності перед самим собою. Далеко не всі, хто говорить про свою справу, готові до активної роботи в цьому напрямку. Найчастіше цьому заважають:

1. Відсутність фінансової основи для старту проекту.

2. Відсутність бажання/потреби виходити із зони комфорту і вносити зміни в звичний потік життя.

3. Боязнь супутніх ризиків і труднощів.

4. Впевненість в тому, що для успішного просування потрібні зв'язки і знайомства.

5. Відсутність віри у власні сили і ідеї.

6. Впевненість у цьому, що на ринку є все що потрібно і бізнес не піде.

7. Відсутність знань в сфері бізнесу.

8. Відсутність свіжих ідей.

9. Негативне ставлення до ризику і всьому, що не викликає впевненості.

10. Надмірний перфекціонізм і прагнення до ідеального результати, який в бізнесі досягається далеко не завжди.

11. Боязнь провалу.

12. Відсутність розуміння цілей.

Очевидно, що бізнес заняття не для всіх. Хтось створює собі надумані перешкоди, а хтось просто не прагне до нового.