Ситуація на ринку праці постійно змінюється. Професії, які ще 10 років тому були самими затребуваними в суспільстві, просіли на 4-5 пунктів вниз. А найбільш значущими виявилися ті, які були раніше незатребуваними. Важливо відстежувати найвисокооплачуваніші професії в Україні, щоб завжди тримати руку на пульсі. Ми вивчили інформацію з відкритих джерел, сайтів з пошуку роботи і на підставі цього зробили ТОП-10 найперспективніших посад в нашій країні на 2020 рік, які добре оплачуються і цінуються роботодавцями

 

Професія Середня зарплата у 2020 році*, грн
1 iOS/macOS розробник (Senior) 90 000
2 Java розробник (Senior) 87 600
3 JavaScript розробник (Senior) 80 000
4 Стоматолог-ендодонтист 70 000
5 Дата-Сайєнтіст 67 000
6 Медіабайєр 50 000
7 Продакт-менеджер фармкомпанії 40 000
8 Тимліди 35 000
9 Агент на фондовій біржі 30 000
10 Комерційний директор (Топ-менеджер) 30 000

*Середні заробітні плати вказані за даними сайтів з пошуку роботи work.ua і rabota.ua.

 

Найприбутковіші професії в Україні: абітурієнтам на замітку

Значущі для суспільства професії – не завжди найвисокооплачуваніші і, зазвичай все відбувається навпаки. Більше грошей заробити традиційно виходить у програмістів й інших digital-маркетологів, а також в управлінців і фахівців вузького профілю.

 

Ось так нижче виглядає 10-ка самих високооплачуваних в Україні посад. Цей перелік можна було складати виключно з професій в ІТ-сфері, але ми знайшли декілька позицій, що зачіпають інші галузі. Ось що вийшло.

 

1. iOS/macOS розробник (Senior)

Місячний дохід за 2020 рік – 90 тис. гривень

 

 

Це найвисокооплачуваніша робота в Україні. Такий фахівець займається створенням софту для смартфонів на базі операційної системи iOS або ноутбуків/планшетів на базі macOS. Все це девайси від компанії Apple. Цінується найбільше розробка ігор та додатків для мобільних гаджетів. При цьому фахівець зобов'язаний знати нову мову програмування Swift, розуміти роботу старої − Objective - C, яку яблучний виробник використовував понад 30 років тому.

 

Якщо отримали посаду нижче – Junior та Middle, то і зарплата впаде на 65%-45% відповідно. Але плюс в тому, що через пару років практики можна легко стати Senior iOS та отримувати високу зарплату, якщо є голова на плечах.

 

2. Java розробник (Senior)

Заробітна плата фахівців у 2020 році в середньому виходить – 87,6 тис. гривень

 

Давня мова програмування Java ніколи не втратить свою актуальність. З її допомогою створюються програми, ігри, сайти, софт для телефонів. Зазвичай фахівці розробляють новий код, але частіше вони переписують старий, випускаючи оновлення для готових програм.

 

Є думка, що розробники на Java будуть в попиті ще багато десятків років, оскільки їх продукти час від часу потребують оновлення. Посада Java розробник (Senior) вважається актуальною професією в Україні, а зарплата у таких фахівців перевищує іноді відмітку $5000 в місяць.

 

3. JavaScript розробник (Senior)

В середньому зарплата такого фахівця – 80 тис. гривень

 

Такий ІТ-фахівець може за допомогою мови програмування JavaScript створювати на сайтах складний контент, писати програми, робити сайти гарнішими, зручними у використанні, швидшими в роботі. Уся анімація, швидке оновлення даних, відгуки на дії відвідувача ресурсу – усе це можна реалізувати за допомогою JavaScript.

 

Іноді таких працівників називають ще frontend-розробниками, хоча досвідчені люди говорять, що між цими професіями є істотна різниця.

 

4. Стоматолог-ендодонтист

Середня заробітна плата в Україні становить 70 тис. гривень

 

 

Повертаємося до популярного тренду, який спостерігався понад 10 років тому. Тоді був розквіт епохи фахівців в області стоматології. Але у 2020 році чітко простежується вихід вперед саме ендодонтиста. Він, на відміну від стоматолога-терапевта, вирішує складніші завдання з лікування зубів. У нього вузька специфіка – лікування зубних каналів за допомогою спеціального мікроскопа. Це більш ювелірна робота, яка менш травматична для тканин і нервів зуба, дозволяє зберегти рідний зуб як можна довше. І люди за це готові платити гроші.

 

Стоматологія взагалі дуже перспективна галузь в Україні, де можна непогано заробляти, якщо бути хорошим лікарем. Добре платять ортодонтам (40 тис. гривень), дитячим стоматологам і стоматологам-ортопедам (вони отримують по 25 тис. гривень відповідно). В окремих стоматологічних клініках дохід навіть стоматолога-терапевта може досягати 50 000 гривень.

 

5. Дата-Сайєнтіст

Отримує такий фахівець в Україні близько 67 тис. гривень

 

Це професіонал з вивчення, аналізу і вибору баз даних. Такі люди вільно володіють мовою програмування Python, розбираються в математиці. Вони самостійно формують різні гіпотези, перевіряють статистичні закономірності, будують прогнози. Наприклад, найбільш низькооплачувані фахівці можуть за годину скласти алгоритм прогнозу погоди на базі даних за останні 15 років.

 

Можна цю найвисокооплачіванішу в Україні професію записати у роботу майбутнього. У Америці такі люди цінуються вже давно, у них середня зарплата Дата-Сайєнтіст складає $7500 в місяць.

 

6. Медіабайєр

Людина з цієї сфери отримує 50 тис. гривень в Украине

 

У його завдання входить купівля рекламних майданчиків в ЗМІ, соціальних мережах, на бігбордах. Але вибір робиться не просто так. Заздалегідь людина проводить аналіз, шукає кращі майданчики з точки зору охоплення цільової аудиторії й трафіку. Тільки після цього він домовляється з постачальниками послуг про найвигідніші умови розміщення реклами для свого клієнта.

 

7. Продакт-менеджер в фармкомпании

Заробляє продакт-менеджер 40 тис. гривень

 

 

Фахівець придумує та створює нові продукти для фармкомпаній. При цьому в його завдання входить просування товару, формування та аргументація цінової політики. Для цього доводиться ретельно досліджувати ринок, визначати цільову аудиторію. Продуктом може виступати все що завгодно, залежно від профілю компанії – ІТ-програма, страховка, ліки проти застуди, платний семінар і так далі.

 

Зарплата в цій сфері може бути різною. В середньому продакт-менеджери отримують 20 тис. гривень, але ті, хто працює тільки для фармкомпаній, мають більше. Річ у тому, що фармацевтичний ринок – вузька ніша, там треба мати в/о. Усе це обмежує коло претендентів на посаду, підвищує конкуренцію HR-менеджерів за них, а це позначається на доходах.

 

8. Тимліди

Середній дохід фахівця 35 тис. гривень

 

Не можна назвати це окремою професією, швидше за все це посада. Переводиться як керівник команди. Спочатку Тимліди запрошувалися тільки в ІТ-компанії. Вони підстьобували до успіху розробників, але поступово фахівці стали найбільш затребувані у медіабайєрів, дизайнерів, банківських співробітників, менеджерів з продажу. Завдання такого працівника залежать від профілю компанії-працедавця. Але в ньому завжди є управління командою та планування.

 

9. Агент на фондовій біржі

Зарплата в середньому такого фахівця досягає 30 тис. гривень

 

Ця посада теж увійшла до нашого ТОП найкращих професій в Україні. Такі фахівці виступають посередниками між покупцями та продавцями. Дохід не фіксований, оскільки залежить від кількості успішних угод, при цьому брокер отримує певний відсоток.

 

10. Комерційний директор (Топ-менеджер)

Зарплата на цій посаді в середньому – 30 тис. гривень

 

Директор є правою рукою керівника підприємства, це фахівці з топ-менеджменту. Зарплата людини може піти далеко від середнього рівня в 30000 гривень в місяць. На тих же сайтах work.ua та rabota.ua шукають комерційних директорів з окладом в 100 тис. гривень. Але за таку винагороду вимагають швидкий результат – підвищення прибутку та об'єму продажів. Так що тут швидше кожен фахівець продає свій досвід та знання.

 

Якщо ви досі не знаєте, яку освіту хочете отримати, то вивчите наш перелік найприбутковіших професій в Україні за 2020 рік. В цьому випадку закінчивши навчання, зможете швидко знайти високооплачувану роботу за фахом. Ця тема актуальна для тих, хто хоче змінити рід діяльності.

 

Можна поєднати основну роботу і здобуття додаткової освіти, наприклад, у сфері ІТ. Для оплати курсу просто візьміть той же кредит в Простозайм, який видає гроші на картку впродовж 30 хвилин. Це швидше й простіше, ніж звертатися у банк. Ви сплатити курси, і вже через півроку зможете змінити стару професію на Junior Java Developer або Junior iOS/macOS Developer.