Фінансова грамотність — що це, і чи є способи розвинути її самостійно? Під цим терміном мають на увазі набір спеціальних навичок і знань, за допомогою яких людина покращує якість власного життя. Навіть базові здібності в цій сфері (наприклад, такі як вміння грамотно планувати грошові витрати), допоможуть підвищити своє матеріальне становище. Вчитися фінансової грамотності можна самостійно. Важливо розуміти, що чим більш глибокі і широкі ці знання, тим вище буде створюваний вами рівень комфорту.

 

 

Що таке фінансова грамотність — її рівні

Перш ніж починати підвищувати свою фінансову грамотність, необхідно визначити її рівень. Умовно вони бувають наступними:

 

  • рівень 0 — знання по темі фінансів відсутні повністю;
  • рівень 1 — є якийсь базовий набір необхідних знань;
  • рівень 2 — є навички застосування основних фінансових інструментів на практиці;
  • рівень 3 — відмінне знання теми і вміння грамотно розпоряджатися фінансами.

 

Більшість людей мають знання в сфері фінансів на 1 рівні. Ті, які досягли 2-го рівня, вже здатні грамотно інвестувати власні кошти і примножувати їх. Гроші у цих людей не лежати вдома «в панчосі», а «працюють» — наприклад, у вигляді цінних паперів або банківських вкладів.

 

Основи фінансової грамотності — навіщо їх підвищувати

Фінансова грамотність на базовому рівні, не кажучи вже про більш глибокі знання, дає людині розуміння, як функціонують різні фінансові структури. Це допомагає вибирати правильну стратегію поведінки в тій чи іншій ситуації, щоб зберегти або примножити власні гроші.

 

Насправді, фінансова грамотність населення безпосередньо впливає на розвиток економічної ситуації в державі. Чим більше людей, які відмінно розбираються в цій сфері, тим вище відсоток успішних громадян — а значить, більш розвиненою, багатою і успішною стає країна в цілому.

 

Якщо міркувати про фінанси на простому побутовому рівні, то визначити їх можна лише одним словом — гроші. Тобто, фінансова грамотність це вміння правильно і грамотно розпоряджатися власними грошима. Можна довго пояснювати, навіщо простій людині знання в даній сфері, але краще проілюструвати це єдиною фразою: фінансової грамотності слід вчитися для того, щоб ставати багатшими і успішнішими.

 

Основні причини отримувати знання в сфері економіки

 

 

Ніколи не пізно починати заробляти більше грошей і покращувати свої життєві умови. Навчання фінансової грамоті необхідно по цілому ряду причин:

 

1. Буде сформовано фінансове мислення — саме ця риса необхідна підприємцю, щоб передбачити не тільки можливі ситуації в світі економіки, але також їх наслідки. Наприклад, людина продає свій автомобіль за ціною 500 тисяч гривень, хоча його реальна вартість — 550 тис. гривень. Звичайно, покупець знаходиться швидко. Через деякий час починається затяжна економічна криза, яка обрушуює ціни на автомобілі, і тепер така ж машина, як у нього, коштує всього 400 тис. гривень, та й то покупця знайти складно. Тобто, людина, завдяки фінансовій грамотності, змогла передбачити таку ситуацію, скористалася цією перевагою і отримала реальний прибуток, тоді як інші програли.

 

2. Покращиться матеріальне становище — чим більше знань в сфері економіки, тим більший дохід. Причому мова йде не про офіційну зарплату. Як приклад можна привести США, де дуже багато людей заробляють на цінних паперах, істотно збільшуючи свій сукупний дохід. В Україні також можна вкладати гроші з розумом, щоб забезпечити собі більш високі заробітки. Звичайно, для цього потрібна обов'язкова наявність деяких знань в сфері економіки.

 

3. Зменшаться витрати — тільки фінансово підкована людина здатна розпоряджатися грошима грамотно, не витрачаючи їх даремно і не потрапляючи на хитрі прийоми, які змушують нас розщедрюватися на абсолютно непотрібні речі, без яких можна обійтися. Іншими словами, вміння економити благотворно відіб'ється на бюджеті і підвищить загальний добробут, навіть якщо дохід залишиться минулим.

 

Найкращі книги по фінансовій грамотності для новачків

 

 

Стати набагато компетентнішим у темі фінансів може кожна людина, для цього необов'язково вступати до університету на факультет економіки. Однак, доведеться докласти деяких зусиль, щоб засвоїти необхідні знання. Допоможуть в цьому книги з фінансової грамотності::

 

1. Аведін В., «Азбука фінансової грамотності» — ідеальний варіант для новачків, які осягають всю премудрість «з нуля».

 

2. Клейсона Д., «Найбагатша людина в Вавилоні» — читати цю книгу потрібно, щоб навчитися мислити, як фінансист.

 

3. Кийосаки Р., «Багатий тато, бідний тато» — ця книга навчить правильно розпоряджатися грошима, щоб поліпшити своє життя.

 

4. Айн Ренд, «Атлант розправив плечі» — розповість про те, наскільки важливий для суспільства підприємець.

 

5. Аллен Р., «Множинні джерела доходу» — ця книга розповість, як знайти ефективні додаткові джерела доходу, які підвищать ваш добробут.

 

Як стати фінансово грамотним — ази та правила, які потрібно знати

 

Зайнятися підприємництвом, щоб заробляти більше, ніколи не пізно. Головне, правильно поводитися з грошима, слідуючи деяким основним правилам:

 

1. Ніколи не ризикувати через привабливість ідеї — на цю вудку часто трапляються недосвідчені підприємці, які бажають швидко розбагатіти. Якою б привабливою і цікавою не здавалася ідея, не варто відразу інвестувати в неї всі свої кошти. Зазвичай незайнята ніша означає всього лише відсутність попиту, а не те, що ніхто, крім вас, поки не додумався заробляти саме таким способом.

 

2. Купувати можна тільки те, що реально вдасться продати — перш ніж вкладати гроші в товар, необхідно переконатися в наявності попиту на нього. Маленький секрет для підприємців-початківців: вартість товару визначається саме попитом на нього, а не якістю або його реальною цінністю.

 

>3.Капітал повинен перебувати в русі — краще продати більше, але дешевше, ніж менше, але дорожче. Чим більший оборот товару, тим вище прибуток.

 

4. Не потрібно боятися позичати — як тільки бізнес піде в гору, його необхідно розвивати, тобто, вкладати кошти. Якщо своїх вільних грошей немає, можна оформити кредит. Такий крок призведе до збільшення прибутку, тому не варто боятися використовувати позикові кошти.

 

5. І продавати, і купувати слід обдумано —маніпулятори часто користуються такими прийомами, як штучний ажіотаж і тиск. Щоб не попастися на цю вудочку, кожну покупку/продаж необхідно добре обміркувати і не поспішати з прийняттям рішення. Угода, укладена в момент емоційного збудження, майже напевно виявиться збитковою.

 

Як підвищити фінансову грамотність і яких помилок слід уникати

 

Щоб стати успішним, важливо знати те, чого не слід робити. Пропонуємо кілька поширених помилок, які допускають люди:

 

1. Життя невідповідно до своїх достатків — планувати бюджет потрібно таким чином, щоб доходи були вищими за витрати. Не варто влазити в борги, якщо їх нема чим віддавати.

 

2. Імпульсивні покупки — дуже багато грошей ми витрачаємо на придбання речей, які нам не потрібні зовсім. Наприклад, ви побачили нову, злегка поліпшену модель телевізора, і тут же загорілися бажанням його купити. Коштує такий телевізор дуже дорого, при цьому, мало чим відрізняється від тієї моделі, що вже є у вас вдома. Такий вчинок — класичний приклад імпульсивної покупки того, без чого ви можете легко обійтися. А ось бюджет від необдуманого рішення сильно постраждає.

 

3. Ігнорування нових можливостей — багато людей просто втрачають вигідні інвестиції, так як бояться вкладати гроші. Тим часом, кошти не повинні лежати мертвим вантажем, змусьте їх «працювати» на вас.

 

4. Ігнорування обліку коштів — гроші люблять рахунок, і про це забувати не можна. Ви повинні точно знати не тільки суму свого щомісячного доходу, а й розміри всіх своїх витрат — скільки, куди і за що було сплачено. Це просте правило сильно дисциплінує, показує реальну картину вашого фінансового становища, допомагає економити і заробляти більше.

 

Приховані властивості грошей — як вони впливають на наше життя

 

Здавалося б, вплив грошей на наше життя цілком очевидно — чим їх більше, тим краще наші умови проживання. І це насправді так. Однак, щоб навчитися заробляти більше, доведеться змінити не тільки свої фінансові звички, а й спосіб мислення. Багатство — це про те, що відбувається в нашій голові. Багатьом з нас з дитинства прищеплювали мислення бідняка, і потрібно докласти чимало зусиль, щоб змінити його кардинальним чином. При цьому, не можна «перегинати палицю» і сильно зациклюватися на матеріальному. Важливо постійно підвищувати фінансову грамотність і використовувати кожен шанс, який надається в житті.

 

Щоб змінюватися вже зараз, потрібно діяти. Якщо необхідні додаткові кошти (наприклад, для розвитку своєї справи), можна оформити кредит в Простозайм. Це простий і надійний спосіб отримати необхідну суму, причому, швидко і на досить вигідних умовах. Не варто чекати біля моря погоди, адже багатство не впаде на голову саме. Починайте діяти прямо зараз.