З появою біткоїна у 2009 році, його вартість виросла в тисячі разів. Різких стрибків ціни останніми роками на ринку доки немає, але все одно можна добре заробити грошей, навіть якщо у майнера невеликий первинний капітал. Нижче ми пояснимо, що цей біткоїн з себе уявляє, скільки треба грошей, щоб стартувати на крипторинку, а також де знайти первинний капітал.

 

Що таке криптовалюта

Принцип роботи багатьох цифрових валют базується на початковому коді біткоїна. Криптовалюта − це вид анонімної платіжної мережі, яка працює на застосуванні технології блокчейна й принципу децентралізації. Базується мережа на інфраструктурі тисячі окремих ПК або серверів з певним софтом, в яких акумулюються реєстри усіх виконаних операцій. Інформацію в кожному з них можна поміняти тільки з подальшою синхронізацією з іншими даними.

Безпека криптовалюти забезпечується майнерами − людьми, які застосовують електронну техніку для обробки операцій та створення нових блоків. За це вони отримують нагороду у вигляді монет.

 

Що таке майнінг

Заробити на криптовалюті можна за допомогою майнінга. Але здобич біткоїна перестала бути доступною, оскільки вимагає серйозних капіталовкладень, низьких тарифів на електроенергію та обслуговування техніки. При цьому майнінг − це ризиковий бізнес, так що слід бути готовим до збитків, аж до втрати свого капіталу.

Ось ряд особливостей процесу майнінгу:

  • Для старту потрібні серйозні вкладення, якщо надумали купувати обчислювальну техніку.
  • Інвестиції в техніку з малим терміном окупності.
  • Після виходу в нуль можна продати устаткування або отримувати прибуток далі.

Якщо раніше працювати можна було тільки на своєму ПК, то зараз це невигідно, оскільки складність мережі майнерів підросла. Поодинокий потужний ноутбук витратить більше електроенергії для обробки математичних операцій, чим допоможе власникові заробити грошей. Плюс до всього об'єм емісії біткоїна спочатку був строго обмежений − всього 21 млн. штук цифрової валюти, а на сьогодні у зверненні вже більше 17,8 млн. штук. На відміну від найпершої криптовалюти монети Ethereum не мають ніяких лімітів на випуск.

Новий майнер, який приєднується до мережі за здобиччю криптовалюти, знижує відсоток прибутку інших учасників. Прибутковість біткоїна зараз менше, а на малих об'ємах простіше і вигідніше добувати інші монети. Якщо майніти вже в великих об'ємах, то є ризик, що не вийде швидко продати електронну валюту, не похитнувши крипторинок.

 

Як майнити біткоін

Користувачі спочатку самі добували нові біткоіни, але зараз простіше групуватися з іншими майнерами в пули, щоб об'єднувати потужності своєї техніки. Усе це допомагає більше заробити на криптовалюті. Кожен користувач отримує кількість електронної валюти, пропорційно внесеним потужностям.

От як можна заробити на криптовалюті:

1. За допомогою хмарних платформ. В цьому випадку люди та компанії придбавають техніку для майнінга, ставлять її в особистих серверних і надалі здають в оренду. Інвестор відкриває рахунок, поповнює його, а після придбаває потрібну кількість хешрейта (hash/s), вибирає тип валюти.

"Хешрейт" − це показник потужності вашого устаткування, який безпосередньо вплине на прибуток майнера. Припустимо, якщо ви орендували карту з 10mh/s, за допомогою якої можна генерувати 10 млн. числових комбінацій. Чим вище hash/s техніка, тим більше ваш прибуток.

2. ASIC − це мікросхеми для проведення обчислень по різним алгоритмам. Вони створені тільки для майнінга, так що техніка мало споживає енергії й відрізняється високим ККД.

Якщо ви тільки на початку шляху, то вам простіше зрозуміти, як працює біткоін, якщо використовуватимете хмарний майнінг. Але там свої ризики, оскільки інвестор не обслуговує і не контролює роботу устаткування. У разі придбання відеокарт або ASIC завжди є фізичний доступ до своїх пристроїв.

 

Що треба знати для старту майнінга

Період окупності інвестицій при вартості устаткування в 45 000 гривень складає 16 місяців. І це середнє значення, якщо враховувати поточні котирування криптовалюти. Чим вище ціна цифрової валюти, тим вище буде прибуток від обчислювальної техніки та менше термін окупності. На ринок можна виходити за наявності тільки 1-го пристрою, але краще це робити з об'ємом від десяти відеокарт.

При купівлі 10 штук відеокарт Antminer S17 ваші початкові інвестиції можуть скласти 450 тис. гривень, а прибуток в місяць − від 28 000 гривень, але в ці підрахунки не включені витрати на оренду приміщення і обслуговування обчислювальної техніки. Окрім купівлі устаткування, його можна просто орендувати. Хмарний майнінг дозволить вам використати потужності устаткування, орендованого в інших фірмах. Для входу в цей бізнес треба від $100. Це зручний варіант для тих майнерів, хто мешкає в країнах з високими тарифами на електроенергію.

 

Де взяти стартовий капітал

Майнинг дозволяє почати заробляти на цифровій валюті з меншими рисками, ніж при торгівлі цінними паперами, і часто з більшою прибутковістю. Для старту здобичі того ж біткоїна, як і у будь-якому іншому бізнесі, людям знадобиться первинний капітал. При цьому вкладення можуть бути мінімальними − від $100.

Також інвестувати гроші можна не лише в устаткування, але і саму монету. У останньому випадку ваші витрати будуть мінімальними, якщо самостійно заробляти криптовалюту. Прибуток безпосередньо буде залежати від складності виконуваної роботи.

 

Вывод

Стартувати в майнінгу можна з невеликих грошей. Але чим більше ви вкладатиме грошей, тим більше отримаєте прибутки, так що намагайтеся зібрати первинний капітал хоч би в $1000. Щоб знайти такі гроші, можна накопичити із зарплати або звернутися в МФО, щоб взяти кредит онлайн. Багато кредитних компаній видають першу позику по ставці 0%, що дуже вигідно з точки зору інвестування. З усіх фінансових установ виділяється компанія «ПростоЗайм», яка надає позику для першого капіталу майнеру у розмірі 25 000 гривень на строк до року.