Заробітна плата не завжди дозволяє придбати те, що сильно хочеш, тому доводиться активно заощаджувати. Багато хто задається питанням - як створити накопичення, але при цьому практично ні в чому собі не відмовляти. Є кілька простих і ефективних методик, про які ми і поговоримо.

 

Мотивуйте себе, щоб збирати гроші

Щоб перші накопичення грошей у вас з'явилися, цього, як мінімум, потрібно захотіти. Більшість скаже, що живе від зарплати до зарплати і створити навіть невеликий резерв практично неможливо. До аналогічних причин додається недовіра до держави, нестабільна фінансова обстановка і відсутність зручних програм по фінансуванню для громадян.

Всі ці причини реально подолати, якщо поставити перед собою чітку і бажану ціль. Почніть з чогось невеликого, наприклад, покупки дрібної побутової техніки. При грамотному плануванні і невеликої економії купити мікрохвильову піч або мультиварку можна за 1-3 зарплати, навіть якщо у вас дуже скромний дохід.

Для додаткової мотивації можете поставити собі на телефон або комп'ютер заставку з бажаним предметом як постійне нагадування про кінцеву мету. Головне - повірити в реальність того, що додаткові кошти дійсно можна накопичити.

Способів досягти своєї мети кілька - спробуйте кожен. Однак в першу чергу потрібно оцінити всі свої витрати.

 

Як створити накопичення - ведіть рахунок грошей

Гроші люблять порядок і облік, тому ви повинні чітко уявляти, куди йде кожна копійка. Як правило, зарплата витрачається на наступні основні категорії:

  • продукти харчування;
  • оплата житлоплощі;
  • витрати на транспорт;
  • ліки;
  • мобільний зв'язок та Інтернет;
  • домашні улюбленці;
  • покупка одягу;
  • розваги - кіно, ресторани, покупка різних підписок та інше.

Проведіть експеримент і підрахуйте, які суми і куди конкретно у вас йдуть протягом місяця. Зберігайте чеки, завантажте додаток для ведення бюджету або просто записуйте. Як тільки ви отримаєте точний список витрат, то проаналізуйте кожну категорію і потенційні варіанти для економії.

Наприклад, при покупці продуктів харчування можна скористатися всілякими знижками, акціями або брати продукти з підвищеним кешбеком. Великі супермаркети пропонують накопичувальні системи та оплату картою з різноманітними бонусами. Беріть на роботу їду з будинку, а не харчуйтеся бізнес-ланчами або в кафе. Аналогічна ситуація з провайдерами та операторами: завжди можна заощадити на акціях і спецпропозиціях.

Витрати на транспорт також можна знизити, особливо, якщо ви часто любите добиратися до роботи на таксі. Власникам машин можна спробувати брати з собою знайомих попутників і ділити витрати на паливо. Або можна їздити на машині тільки за покупками, а у всіх інших випадках використовувати громадський транспорт.

У багатьох вагома сума йде на шкідливі звички - сигарети, випивку, онлайн-ігри і так далі. Спробуйте порахувати, скільки вам потрібно себе обмежувати, щоб відкласти на бажану річ. Якщо вважаєте, що покупка не варта відмови від усіх цих звичок, отже, ви не готові заощаджувати.

Не соромтеся продавати старі і непотрібні речі. На різних сайтах можна зручно і швидко продати практично все: старий одяг, меблі, техніку. Це невеликий, але приємний бонус, який також можна відкласти.

Оцінка і планування своїх витрат - це перший пункт в плані, як навчитися відкладати гроші. Зробивши невеликі розрахунки, ви отримаєте приблизну суму, яку реально заощадити.

 

Як швидко накопичити: відкладаємо фіксований відсоток

Найшвидший і ефективний метод як накопичити гроші - відкладати частину від свого гарантованого заробітку. Так після кожного місяця ваші накопичення будуть постійно зростати. Яку частину відкладати - тут вам і стане в нагоді попередній пункт з плануванням бюджету. Оптимальний варіант -10-15% від зарплати, але у кожного це буде індивідуальна сума.

Для додаткової мотивації можна все організувати у вигляді гри або челенджу. Наприклад, зробити собі в кінці місяця невеликий приз, який ви зможете отримати тільки в тому випадку, якщо заощадите певну суму. Якщо себе важко контролювати - залучіть «зовнішнього арбітра». Це можуть бути родичі, а найкраще посперечатися на невелику суму з другом.

Інший спосіб, як назбирати грошей - візуально бачити прогрес. Звичайна прозора баночка, в якій поступово буде накопичуватися все більше купюр, вийде чудовою мотивацією. Можна скласти план і визначити, скільки слід відкладати кожен день для досягнення результату.

В крайньому випадку, ваші накопичення знадобляться вам в непередбачених обставинах, наприклад, якщо знадобляться гроші на лікарню або родичам. Завжди необхідно мати фінансову "подушку безпеки", щоб форс-мажорні обставини не спустошили сімейний бюджет.

 

Користуємося фінансовими інструментами

Не знаєте, як відкладати гроші - довірте цю справу банкам. Якщо ви активно користуєтеся пластиковою карткою, то можна активувати функцію скарбнички. Перший варіант - відкладати заданий відсоток від кожного надходження. Наприклад, на карту прийшла зарплата, тоді банк автоматично візьме відсоток від суми і зарахує його на рахунок скарбнички. Пізніше можна зняти гроші з накопичувального рахунку в будь-який зручний момент.

Другий варіант - нараховувати відсоток від кожної розтрати. Якщо ви схильні робити часті імпульсивні покупки, то навіть з них зможете робити відкладення. Скарбничка дозволяє швидко і зручно відстежувати, коли і скільки грошей надійшло.

Як правильно відкладати гроші, якщо є ризик зірватися і все витратити? Варто придивитися до депозиту. Попередньо уточніть наступні особливості:

  • Чи можна після відкриття додатково поповнювати рахунок.
  • Яка процентна ставка. Чи змінюється вона в залежності від умов.
  • Чи можна знімати кошти з депозиту достроково. Якщо так, чи будуть якісь обмеження.

Наприклад, в накопичувальних депозитах можна поповнювати суму, а в ощадних заборонено, як і частково знімати гроші. Залежно від банку також є мінімальна сума для відкриття рахунку.

 

Як накопичити гроші - робіть правильні вкладення

Внесок в банк під відсоток - це тільки один спосіб створення і примноження заощаджень. Вкласти кошти - один із способів як швидко накопичити гроші. Перший і найдоступніший варіант - покупка валюти. Як демонструє практика, в періоди кризи національна валюта сильно просідає до долара, через що ваші накопичення можуть знецінитися на 10-50%. На такому стрибку можна непогано заробити, якщо накопичення будуть зберігатися в доларах.

Частина банків пропонує завести «металевий рахунок». Ви купуєте еквівалентну сумі вкладень вагу дорогоцінного металу - платини, золота, срібла або паладію. Ці метали практично не втрачають у вартості, тому підходять для довгострокових накопичень, наприклад, на покупку автомобіля.

Більш ризиковий варіант - акції та цінні папери. Наприклад, акції автомобільного гіганта Tesla на початку 2020 торгувалися на рівні 530 доларів за штуку. До кінця року цінник за акцію виріс до 960 доларів. Всього на одній акції за рік можна було б отримати до 400 доларів. Такий варіант відмінно підходить, щоб накопичити пристойну суму за 1-2 роки. Однак покупка акцій завжди має ризики, а також свою специфіку роботи з брокерами та інші нюанси.

Ще одна область для вкладень - криптовалюта. Наприклад, біткоін тільки за останній рік виріс з 8 до 22 тисяч доларів. Головна перевага - завести кріптовалютний гаманець може будь-хто, а купувати можна соті і тисячні частки. Це означає, що можна закупити біткоіни навіть на 1000 або 5000 гривень. Більшу частину криптовалют також можна добувати, використовуючи просунутий комп'ютер з потужними відеокартами.

А якщо накопичувати кошти немає часу і хочеться зробити покупку прямо зараз, то візьміть швидкий кредит в компанії «Простозайм». Вигідний відсоток, оформлення за 10 хвилин по паспорту та ідентифікаційному коду, перерахування прямо на карту. Візьміть потрібну суму на строк до 1 року на будь-які цілі.