Якщо раніше основними «пожирачами» електроенергії в квартирі були лампочки, телевізор і холодильник, то сьогодні до цього списку додалася різна побутова техніка, кухонні і косметичні девайси, оргтехніка. Економія електроенергії при таких обставинах просто необхідна. Інакше витрати по комунальних платежах будуть просто жахливими і не можливо вам навіть придеться брати позички на карту для ліквідації боргів по комунальних платежах. До того ж зекономлені гроші можна пустити на інші, більш важливі речі. Це може бути відпочинок, новий диван, або зимова гума для машини. Але як включити «енергозберігаючий режим» в своїх оселях в 2018 році? Які хитрощі і раціональні поради можна застосувати, щоб рахунки за світло були підйомними і помірними? Існує 10 ефективних способів економії електроенергії в квартирі або приватному будинку

1. Утеплення житла

Ця порада буде актуальна не тільки тим, у кого встановлена ​​електрична система опалення, але і для власників газових котлів, а також мешканців багатоквартирних будинків з центральним опаленням. Адже якщо в будинку не утеплені вікна, двері, підлога, то більше 45% тепла «йде» повз. У такому приміщенні зазвичай холодно, що змушує мешканців додатково отоплювати кімнати камінами, масляними радіаторами та іншими електроприладами.

Утеплення стін всередині приміщення проводиться за допомогою пінопласту, мінеральної вати, монтажної піни. Звичайно, бажано утеплити стіни і зовні, щоб ефект був більш значущим. Зазвичай фасади обшивають спеціальним пінопластом.

Утеплення підлоги проводиться за допомогою пінополістирола і інших теплоізоляційних матеріалів. Використовується також гідроізоляція і поліетиленова плівка.

Для теплоізоляції вікон можна використовувати спеціальні силіконові герметики, ущільнювачі, паперові смуги, газети, смужки гуми.

Після грамотно проведених теплоізоляційних заходів тепловтрати зводяться до мінімуму, що дозволяє відмовитися від камінів і калориферів. Електрична ж система опалення вже не буде працювати в повну силу, так як в квартирі буде зберігатися достатня кількість тепла.

2. «Гасіть світло!»

Звичайно, це один з найбільш банальних способів економії електроенергії, але він і один з найдієвіших. Дійсно, навіщо в кімнаті горить світло, якщо там нікого немає? Або чому лампочка горить у дворі приватного будинку цілу ніч?

Корисні поради:

Замініть всі лампочки в будинку на енергозберігаючі або світлодіодні. Згідно зі статистикою одна така лампа дозволяє економити більше 1000 гривень на рік. А скільки лампочок використовується у вашій квартирі? Ось вам і економія на пустому місці.

Місцеве освітлення - ефективний спосіб економії електроенергії. Сьогодні модно використовувати в інтер'єрах підсвічування різного типу. Прекрасно з цим завданням справляється світлодіодна стрічка.

Встановлення теплових датчиків, які будуть вимикати за вас світло, підстрахує, якщо вимкнути світло за допомогою вимикача ви все-таки забули.

Чисті вікна і плафони. Якщо вікна засиджені мухами, крізь них ледве пробивається сонце, то доводиться вмикати освітлення задовго до настання темряви. Тому так важливо регулярно мити кону і плафони. Так, і жити в чистоті набагато приємніше. Пам'ятайте, що в цьому випадку можна заощадити ще 30%.

Якщо ви затіяли ремонт, то врахуйте, що світлі стіни і меблі відображають більш 75% світлового потоку, а темні - всього 15% .Якщо вікна кімнати розташовані не на сонячній стороні, то вибирайте сонячні кольори фарби або шпалер для стін (лимонний, помаранчевий, персиковий).

3. Використовуйте побутову техніку правильно

Мікрохвильовка споживає в середньому 10-15 кВт на місяць, якщо використовувати прилад 20 хвилин в день. Це не так мало, якщо врахувати, що крім цього девайса в квартирі є ще кілька штук «ненажерливих» приладів. Щоб знизити витрати, рекомендується підбирати не дуже велику мікрохвильову піч з мінімальним значенням енергоспоживання. Варто пам'ятати, що в режимі очікування прилад також використовує електроенергію, яка за добу дорівнює двох розігріву їжі. Тому варто виймати вилку мікрохвильовки з розетки після кожного розігріву.

Самим «ненаситним» з усієї лінійки домашньої побутової техніки є холодильник. На його совісті майже 30% усієї використовуваної електроенергії в квартирі. Розробники постійно модифікують цей прилад, підвищуючи теплоізоляцію корпусу, змінюючи пристрій внутрішньої камери, інтегруючи систему самозаморозкі. Але значно знизити енергоспоживання все ж не вдається.

Як зменшити енергоспоживання холодильника:

Слід регулярно перевіряти ущільнювачі, прокладки та петлі на герметичність і цілісність. Якщо ізоляція відшаровується, то електроенергії потрібно більше, щоб зберігати всередині камери необхідну температуру.

Не можна надовго залишати дверцята холодильника відкритими, щоб не збільшувати навантаження на компресор. Краще відразу визначитися з вибором необхідного продукту, а не стояти в роздумах перед розхристаній навстіж дверцятами агрегату.

Не варто класти в нього ємність з гарячим або теплим вмістом.

Між стіною і холодильником має бути трохи місця. Посудомийна машина також «любить» електрику, тому використовувати її слід правильно.

4.Оргтехніка: правила експлуатації

Сьогодні в кожному будинку, напевно, є комп'ютер, ноутбук або принтер. А у деяких - всі ці прилади разом узяті. Ця оргтехніка вважається досить економною в плані споживання електроенергії, але на її потреби також доводиться певна частина витрат.

Наприклад, визначити розмір електроспоживання ноутбука можна, провівши настройки енергоспоживання, середнє навантаження процесора, години роботи. В середньому в місяць цей прилад споживає близько 10-14 кВт. Але знову ж таки, ці показники залежать від характеристик самого девайса. Більш потужний комп'ютер витрачає електроенергії більше.

Як економити електроенергію в цьому випадку:

  • встановлювати середній режим споживання електрики на самому комп'ютері;
  • відключати непотрібні служби і додатки;
  • впроваджувати сплячий режим або режим глибокого сну;
  • відключати портативний комп'ютер від мережі.

Також необхідно своєчасно очищати прилад від пилу, так як вона ускладнює роботу системи охолодження.

Рівень енергоспоживання принтера залежить від його потужності. Найбільш витратними в цьому плані є лазерні прилади, а найбільш економними - струменеві.

5. Телевізор: що потрібно знати?

Телевізори сучасного зразка з ЖК екраном споживають майже стільки ж електроенергії, як і звичайні прилади з електронно-променевою трубкою. В місяць цей показник дорівнює 15-21 кВт. Варто пам'ятати, що навіть якщо телевізор знаходиться в сплячому режимі - він все одно тягне електрику. Тому варто виключати його грунтовно, виймаючи вилку з розетки. При виборі цього пристрою варто звертати увагу на клас споживання (найвищий - А), наявність екорежимів, датчики присутності.

Як економити електроенергію з телевізором:

  • якщо встановити техніку в добре освітленому приміщенні, тоді настройки яскравості і контрасту можна мінімізувати;
  • задіяти всі наявні екофункціі в приладі;
  • не використовувати телевізор даремно, в якості фону.

Якщо в будинку декілька телевізорів, то можна відмовитися від зайвих, залишивши один, основний у вітальні або холі.

6.Стара проводка в будинку - джерело зайвих витрат

Всі знають, що стара проводка - це прямий шлях до виникнення пожежі. Але крім цієї безсумнівною істини варто також знати, що несправна  електропроводка призводить до того, що електролічильник крутить дуже швидко. Трапляються часті перегріви контактів, іскряться розетки, перегріваються побутові прилади. Необхідно пам'ятати, що чим гірше з'єднання в проводах, тим вище навантаження на них.

Щоб вирішити цю проблему, доведеться замінити всю стару проводку на нову, більш прогресивну і економічно вигідну. Також варто обмежити використання великої кількості подовжувачів і проводів, так як вони підвищують опір в мережі, що призводить до збільшення витрат електроенергії.

7. Лічильник на два тарифи - платимо помірно

Сьогодні установка двухтарифних лічильників користується великою популярністю, так як це дає можливість споживачам значно економити електроенергію. Денний тариф відрізняється за ціною від нічного в більшу сторону. Установка такого приладу буде актуальна там, де застосовується електрообігрів житла, використовується електричний бойлер для отримання ГВС, активно споживається електроенергія в нічний час.

У чому переваги установки лічильника на два тарифи:

  • економія коштів на оплату електроенергії, швидка окупність приладу (близько року);
  • допомога електростанціям;
  • мінімізація небезпечних атмосферних викидів.

Тим, у кого вже встановлений двухтарифних лічильник, рекомендується переносити основні процеси із задіянням електроприладів на ніч. Інакше користь від такого приладу знижується. В середньому економія електроенергії в цьому випадку становить 30%.

8. Правильне використання електроплити

У деяких новобудовах заборонено використовувати газ через імовірність аварій, тому там для готування застосовуються електроплити. Але ці пристрої споживають велику кількість електроенергії. Як експлуатувати електроплити без шкоди сімейному бюджету? Необхідно тримати поверхню приладу і посуду чистою, так як бруд значно знижує теплопровідність. Якщо закривати каструлю при готуванні кришкою, то можна прискорити приготування їжі на цілих п'ятнадцять хвилин.

Ще кілька корисних порад:

  • варто користуватися мінімальною енергією при якій вода закипає, і варити на ній;
  • електроконфорки нагріваються повністю, тому можна відключати її за кілька хвилин до готовності страви, адже їжа дійде за рахунок тепла залишкового характеру;
  • не варто ставити посуд з маленьким дном на велику конфорку, щоб не провокувати перевитрати електроенергії;
  • якщо одна з конфорок несправна - це призводить до втрати ще 5-7% електроенергії;
  • нагрівати воду для чаю краще в електрочайнику - це на 50% економніше, ніж за допомогою електроплити.

Якщо в будинку є мультиварка, то варто використовувати її для приготування їжі, так як це - більш раціональне рішення, ніж приготування на електроплиті. При виборі електричної плити необхідно звертати увагу на рівень її енергоспоживання. На сім'ю з чотирьох чоловік цілком достатньо плити потужністю в 5 кіловат-годин.

9. Кондиціонер - НЕ витрачаємо енергію даремно

Якщо в будинку працює кондиціонер, то вікна і двері повинні бути щільно закритими. Інакше прилад буде охолоджувати вулицю. Якщо кімната знаходиться на сонячній стороні, то її необхідно затемнити шторами. Слід регулярно налаштовувати прилад, орієнтуючись на температуру повітря на вулиці. Чим сучаснішою модель кондиціонера, тим менше електроенергії вона споживає. Інверторний прилад більш економний (майже на 40%).

Експерти радять використовувати також автоматичні програми роботи, які самостійно регулюють режим функціонування кондиціонера. Це дозволяє заощадити до 20% електроенергії. Якщо в будинку з декількома кімнатами працює тільки один кондиціонер, то можна використовувати народну хитрість, встановивши звичайний вентилятор в дверному отворі і направивши потік повітря на видування його з кімнати. Таким чином, холодне повітря буде поширений по всій квартирі, а установка ще одного кондиціонуючого приладу не буде потрібно.

10 .Використання альтернативних джерел електроенергії

Сьогодні в Європі спостерігається справжній бум на альтернативні джерела енергії. Це можуть бути сонячні батареї або колектори, вітрогенератори, геотермальні пристосування, біомасового прилади. Звичайно, такі конструкції коштують досить дорого, але вони дозволяють повністю відмовитися від центральних електромереж, а в деяких випадках навіть заробляти на продажу електроенергії державі.

Основні переваги сонячних батарей:

  • величезний потенціал сонячної енергії;
  • возобновляемость;
  • широка доступність;
  • безшумність роботи;
  • автономність;
  • низькі експлуатаційні витрати, економічність;
  • велика область застосування.

Таке рішення буде доцільним для котеджів і великих будинків. Сьогодні говорити про масовість використання альтернативних джерел не доводиться, але деякі позитивні тенденції все ж є, що не може не радувати. Можливо, через кілька років застосування енергій природи буде частішим.

Ще кілька корисних порад загального характеру для бажаючих заощадити електроенергію:

  • не кип'ятіть повний електрочайник без необхідності.
  • розморожуйте холодильник регулярно.
  • завантажуйте пральну машинку «під зав'язку». Це дозволить заощадити до 30% електроенергії.
  • використовуйте інфрачервоний обігрівач. Він економічніше інших майже на 80%.
  • хоча б раз у три місяці проводите очищення водонагрівача від накипу.
  • вимикайте електробойлер від мережі, якщо не використовуєте його.
  • тримайте електробатареї в чистоті, щоб не допускати поглинання тепла пилом.
  • не тримайте зарядний пристрій для телефону в розетці без потреби.
  • віддавайте перевагу душ ванною, якщо ви використовуєте для нагріву води бойлер або інший електронагрівач.
  • намагайтеся купувати електроприлади класу «А».
  • застосовуйте теплоотражающие екрани. Їх можна виготовити з фольги і встановити за батареями.
  • холодильник не повинен стояти поруч з плитою.

Щоб відчути реальну економію коштів, необхідно застосовувати всі ці поради і рекомендації в сукупності. Якщо ретельно контролювати споживання цього ресурсу, але можна домогтися економії в цілих 50%.

Дуже ефективними в цьому випадку є спеціальні «розумні» прилади, які збирають інформацію про споживання електроенергії та виводять її на дисплей. Деякі пристрої такого плану навіть здатні передавати дані через інтернет на смартфони, ПК або планшети. Це дозволяє тримати весь процес споживання під контролем. Раніше подібні продукти використовувалися в основному в Європі. Сьогодні ж подібні «розумні прилади» знаходяться у вільному доступі і у нас.

Новий тренд 2018 року - це енергетичний менеджмент. Сьогодні кожен споживач може самостійно контролювати витрати на електроенергію. Система «розумний будинок» дозволяє економити на освітленні до 45%. Вона регулює кількість споживаної енергії, згідно із заданими параметрами. Якщо виникають позаштатні ситуації, то система відразу ж сповіщає про них власника будинку через смартфон. Також можна управляти «розумним будинком» через гаджети, підключені до інтернету.

Не варто пасивно спостерігати, як гроші витікають з гаманця на сплату об'ємних рахунків за світло. Необхідно брати ситуацію під особистий контроль і займатися грунтовної економією електроенергії. Це не означає, що доведеться сидіти в темряві, не дивитися телевізор і не включати комп'ютер - якщо практикувати рекомендації помірно і грамотно, то ніякого дискомфорту не буде. А ось свіжі квитанції за електроенергію будуть виглядати більш привабливо.