В Україні на законодавчому рівні закріплено обов'язок власника нерухомості своєчасно і в повному обсязі вносити комунальні платежі за спожиті послуги і ресурси. Відповідно до Житлового Кодексу платити за житло, що з'являється у власності, необхідно відразу ж після придбання/отримання, незалежно від наявності реєстрації та реального місця проживання. Платежі слід вносити регулярно, з періодичністю раз на місяць, відповідно до діючих тарифів на момент оплати. Затримка внесків провокує борги за комуналку, поява яких може викликати неприємні наслідки.

 

Що тягне за собою заборгованість по комунальним платежам?

Наявність боргів по оплаті житлово-комунальних послуг та відмову від їх погашення (шляхом своєчасних регулярних внесків або шляхом реструктуризації) тягне за собою юридичні наслідки у вигляді примусового стягнення коштів в судовому порядку. Відносно боржників по комуналці допускається спрощена процедура ведення справи: видається судовий наказ без присутності самого відповідача (Цивільно-процесуальний Кодекс ст. 95).

Цивільний Кодекс (ст.625 ч.2) передбачає, що боржник зобов'язаний погасити борги з урахуванням коефіцієнта інфляції за минулий період, а також пені, яка становить 3% в рік від загальної суми заборгованості. Постачальник послуг може заявити свої вимоги про стягнення штрафу як по суду, так і в досудовому порядку.

Якщо боржник ігнорує вимоги, закріплені в судовому наказі, то наступною санкцією щодо нього може стати арешт майна на підставі ЗУ «Про виконавче провадження» (ст. 56). Надалі воно підлягає реалізації в рахунок компенсації поточних витрат. Якщо відмова від виконання постанови суду визнається зловмисним наміром, то можливо також порушення кримінальної справи за статтею 382 КК України.

Накопичуючи борги, власники житла можуть покладати надію на закінчення строку позовної давності, хибно вважая, що після закінчення трьох років борги за комуналку будуть списані. Але реальність така, що постачальники послуг можуть вимагати з боржника повернення всієї суми боргу, а тільки за трирічний період.

 

Яке майно можуть конфіскувати за борги?

Конфіскація майна за борги по оплаті житлово-комунальних послуг відбувається відповідно до Закону України «Про виконавче провадження». Він передбачає, що спочатку враховується наявність у боржника фінансових активів. Можуть бути вилучені кошти, що знаходяться рахунку в національній або іноземній валюті.

При відсутності грошей, стягнення звертається на інші цінні речі та майно: автомобілі, техніка, коштовності. Боржник може сам запропонувати варіанти.

Арешт нерухомості відбувається в самому крайньому випадку, так як цей процес супроводжується серйозними юридичними складнощами. Відповідно до Закону України «Про виконавче провадження» (ст. 48), арешт єдиною нерухомої власності або ділянки землі допускається тільки в тому випадку, якщо сума боргу не менше ніж в двадцять разів перевищує розмір мінімальної заробітної плати. Крім того, звернення стягнення допускається тільки за відсутності у боржника інших активів. Наявність реєстрації в квартирі/будинку неповнолітніх дітей і інвалідів ускладнює процес конфіскації і продажу.

 

Як дізнатися заборгованість по комунальним платежам

Щоб не допустити неприємних наслідків і запобігти ризикам примусового стягнення боргів, важливо знати поточний стан рахунків. Інформація надається на сайтах постачальників комунальних послуг, через які вноситься оплата електроенергії, газу, води і т.д. Банківські сервіси Приватбанку, Ощадбанку, Мегабанку і інших підтягують інформацію про стан особових рахунків споживача.

Щоб дізнатися заборгованість по комунальним платежам за адресою в Україні можна скористатися інформацією, зібраною на сайті Міністерства юстиції України. У реєстрі зібрані дані про боржників по ЖКП, у справах яких проходить виконавче провадження. Щоб отримати інформацію досить вказати прізвище, ім'я та єдиний реєстраційний номер обліку платників податків (ІПП).

 

Як погасити борги за комуналку без суду?

Врегулювати проблеми, пов'язані з несплатою боргів по комунальних платежах, можна на будь-якому етапі ведення справи.

1. Якщо постачальник послуг/підприємство ЖКГ передало справу до суду, то допускається можливість прямого діалогу, на підставі якого боку приходять до мирного вирішення і узгоджують порядок добровільного погашення.

2. При відсутності позову внески по комуналки необхідно робити по поточним платіжками або ж оформити реструктуризацію боргу відповідно до Закону України. Право на реструктуризацію терміном до 5 років поширюється на оплату боргів по квартплаті, споживання води і водовідведення, газу, електроенергії, послуг ЖКГ.

Реструктуризація полегшує фінансовий тягар і дозволяє ефективно ліквідувати заборгованість. Для її оформлення боржнику необхідно оформити договір в установленому порядку з кожним постачальником послуг окремо. Відповідно до документа сума боргу рівномірно ділиться на встановлену кількість платежі і автоматично додається до поточних рахунків.

При розрахунку розмірів внеску враховує, що щомісячна фінансове навантаження на боржника по оплаті комуналки, не повинна перевищувати чверті сума сукупного доходу для працюючих громадян та 20% пенсіонерів і інвалідів.

Де можна внести платіж за комунальні послуги?

Серед ефективних і зручних способів оплати щомісячних рахунків за комунальні послуги можна виділити кілька основних:

  • особистий візит на поштове відділення або в офіс банку: внески робляться по квитанції на особовий рахунок одержувача послуг;
  • онлайн платіж через сервіс інтернет-банкінг: прийом комунальних платежів клієнтам пропонують більшість фінансових установ;
  • через платіжний термінал: гроші вносяться на особовий рахунок одержувача послуг;
  • через сайт компанії БистроЗайм: платіж приймається з карти або рахунок платника і оперативно зараховується одержувачу.

Щоб не мати проблем з комунальниками і не стикатися з неприємними наслідками, необхідно своєчасно оплачувати рахунки за послуги. Зрозуміло, що фінансове становище може бути різним і грошей на поточний внесок може не бути в наявності. Але при появі тимчасових фінансових проблем краще оформити мінімальний займ в Простозайм і закрити комуналку, ніж чекати появи вільних ресурсів. Після отримання зарплати борг в МФО можна погасити достроково, що не створить в результаті серйозного бюджетного обтяження.