Якщо ви любите активний відпочинок, то лютий – найкращий час, щоб відвідати гірськолижний курорт. Одним із найпопулярніших місць в Україні і не тільки можна назвати Буковель. Красиві зимові пейзажі і маса розваг – все це доступно по досить скромним цінами. Ми розповімо докладніше про всі особливості курорту, які вам потрібно знати.

 

Погодні умови і чому краще їхати в лютому

Буковель – це цілорічний курорт, тому організувати свій відпочинок у красі Карпатських гір ви можете в будь-який зручний час. Однак саме взимку найвищий пік активності туристів. Це пов'язано з можливістю покататися на лижах.

Грудень не самий відповідний місяць. З огляду на місцевий клімат, в цьому місяці може бути ще досить тепло, через що частина трас і підйомників буде закрита. Січень – відмінний місяць, але є один істотний мінус. Ціни в цей період найвищі, оскільки йдуть новорічні та різдвяні свята. Багато із задоволенням зустрічають Новий рік саме на курорті, тому орендують номера на терміни аж до одного тижня.

У зв'язку з цим лютий – оптимальний час для поїздки. Середня температура від -3 до -10 градусів. Не так холодно, але при цьому відкриті всі траси, а інфраструктура працює в повному обсязі. Також лютий характеризується мінімальною кількістю опадів, а значить, вам не доведеться кататися в сильні снігопади.

 

Гірськолижна інфраструктура

Всього на курорті більше 50 трас різних рівнів складності:

  • Сині – призначені для новачків, які вперше стали на лижі, для дітей, а також для пенсіонерів. У Буковелі таких 12 трас.
  • Червоні – траси середньої складності, на яких зазвичай катається більшість відпочиваючих. Незважаючи на їх кількість – більше 30, вони постійно завантажені.
  • Чорні – найнебезпечніші спуски тільки для професіоналів.

Всі підйомники та траси на курорті позначаються цифрами з літерами, а точне розташування ви можете вивчити на карті. Які є в Буковель спуски – розповімо про найпопулярніші:

 

Назва Опис
1C синя Найпопулярніша серед новачків траса. Невеликий ухил, але в кінці ділянка ускладнюється.
1E синя Ще один популярний варіант для новачків. Траса досить широка, але в середині і в кінці є кілька різких поворотів.
5А и 5В сині Довгі, пологі і широкі траси, мають невисокий рівень завантаженості і регулярно обслуговуються. В середині є невелике звуження, тому можливі тимчасові затори.
7А синя Призначена для дітей і тих, хто перший раз стає на лижі. Поруч знаходиться лижна школа.
1А червона Короткий, але досить крутий спуск для досвідчених лижників.
2А и 2В червоні Найпопулярніші траси для досвідчених туристів. Сильно завантажені, плюс на них часто проводять змагання.
5G червона Траса з наростаючою складністю, прискорюється і звужується до закінчення.
12А и 12С червоні Збалансовані спуски для лижників середньої ланки.
11С чорна Найкрутіша і складна траса на курорті.
5H, 5F и 5E чорні Складні ділянки, в тому числі для слалому.
16Е, 16С, 16D и 16В чорні Одні з найскладніших трас на курорті – круті спуски і повороти, вузькі ділянки.

 

Зверніть увагу, що частина з трас може бути закрита на обслуговування або з інших причин.

Перш ніж вибрати маршрут обов'язково дізнайтеся, який підйомник може вас доставити. На курорті є 16 підйомників, однак деякі з них можуть не працювати. Доступ до них здійснюється за спеціальним пропуском – він називається скі-пас Буковель (ski-pass). На магнітну картку заноситься інформація про власника, а також кількості днів для катання.

Придбати скі-пас можна безпосередньо на офіційному сайті курорту, касах або у деяких підйомників. Вартість пропуску залежить від сезону та інших факторів. Якщо говорити про сезон 2020-2021, то діє наступна система:

 

Тип ski-pass Вартість, гривня
Загальний Пільговий VIP
На один підйом 290 200 580
На 3 години 580 410 1160
Перша половина дня (11:30 – 13:30) 770 540 1540
Друга половина дня (11:30 – 16:30) 790 550 1580
Вечірнє катання (15:00 – 19:30) 370 260 740
1 день 980 690 1960
7 днів 5490 3840 10980

 

Замовити скі-пас можна також на 2-6 днів, або вибрати будь-яких 10 днів на вибір. Дізнатися точну вартість можна на офіційному сайті.

Пільговий пропуск поширюється на дітей віком від 6 до 12 років, пенсіонерів, ліквідаторів ЧАЕС та осіб з інвалідністю. При цьому необхідно представити відповідний документ, який підтверджує причетність до пільгової категорії.

Є також спеціальні клубні карти, ціна на які починається від 4000 гривень. Вони підійдуть тим, хто збирається відпочивати кілька днів. Такі карти надають додаткові знижки на проживання та інші послуги.

У вартість своїх витрат також варто включити оренду спорядження. Доступно декілька класів: від категорії «А» (найдорожче і першокласне для професіоналів) до категорії D1-D2 (дитяче нове або б/у спорядження). Залежно від обраного класу доведеться заплатити 100-500 гривень плюс 50-70 гривень за захисний шолом.

Де переночувати в Буковелі

Зібралися на кілька днів в Буковель, готелі це перше, що потрібно вивчити. Якщо хочете схопити пристойний номер, то краще все робити заздалегідь. На курорті є кілька великих готелів, які знаходяться недалеко від спусків. Для пошуку найкраще використовувати спеціалізовані сайти-агрегатори, а ми розповімо про найбільш популярних готелях:

 

Назва Ціна за ніч, гривні Зручності
Bukovel Hotel (3 зірки) від 3200 Готель розташований практично в самому центрі, є інтернаціональна кухня, Wi-Fi в номерах. Паркування для клієнтів і доставка їжі в номер. На території є банкомат.
Bukovel VIP Residence (4 звезды) від 5600 Європейська кухня, спа-центр, нічний клуб, сауна та тренажерний зал. Безкоштовний Wi-Fi, в номерах повноцінна кухня з мікрохвильовою піччю. У чотириповерховій будівлі є ліфт.
F&B Spa Resort от 3690 Всього 1,2 кілометра від гірськолижного курорту. Просторі номери, плавальний басейн і 4 види саун. Безкоштовні Wi-Fi і парковка, їжа в номер.

 

Всього в Буковелі більше 40 готелів, найнижча ціна за ніч починається від 1100 гривень і доходить до 7600 гривень. Можна забронювати номери аж до 4 осіб на кімнату.

 

Де смачно поїсти?

Шукаєте ресторани, Буковель тут може запропонувати багато цікавого, в тому числі для справжніх гурманів:

  • Піцерія «Фелічіта». Відмінне місце для всіх любителів італійської піци. Заклад відкрит допізна, можна брати з собою на винос. Підходить як для обіднього перекусу, так і для повноцінної вечері.
  • Carparosa Restaurant. На відвідувачів чекає українська та європейська кухні, стейк-хаус. Передбачено меню і для вегетаріанців. Туристи відзначають велику різноманітність блюд і високий рівень обслуговування.
  • SALO. Ресторан української кухні з цілим набором смачних страв. Вареники, деруни, картопля з грибами і так далі. Є різні десерти, включаючи цілий набір тортів.

Зібралися в Буковель, ціни занадто кусаються? Допоможе компанія «ПростоЗайм», де можна взяти кредит на 90 днів по дуже низькій ставці. Досить заповнити анкету і в разі схвалення кошти надійдуть на карту протягом 10 хвилин. Це ідеальний варіант позики для короткострокового відпочинку. При появі труднощів консультанти завжди прийдуть на допомогу.