Ціни на товари зростають постійно. Після походу в магазин сума в чеку виходить чималенька, а продукти закінчуються через тиждень. Є кілька простих порад, які допоможуть заощадити і не завдадуть шкоди якості харчування.

 

Як харчуватися правильно і недорого

1. Купувати овочі і фрукти по сезону. Від огірків і помідорів взимку краще відмовитися, якщо немає місцевих. Імпортні овочі та фрукти купувати не варто. Ціна на них завищена в декілька разів. Товар обприскують шкідливими речовинами, щоб якомога довше зберегти зовнішній вигляд.

Ягоди і фрукти краще заморозити влітку, коли вони коштують недорого. Смак і корисні властивості повністю зберігаються. Фрукти можна розморожувати та їсти, зварити з них компот або приготувати пиріг.

Зелень взимку коштує в 3-5 разів дорожче, ніж влітку. Пряні трави багаті вітамінами і покращують смакові якості будь-якої страви, тому не варто виключати їх з раціону. Всі види зелені можна вирощувати на підвіконні. Це не забере багато часу і зусиль, зате дозволить заощадити.

2. Купувати продукти на ринку. М'ясо, птицю і овочі краще купувати у фермерів. Домашні продукти не містять шкідливих добавок, на відміну від магазинних, а смакові якості у них набагато краще. На ринку завжди можна поторгуватися. Продавець готовий зробити знижку при покупці великої кількості товару. Під кінець дня можна придбати залишок товарів за зниженою ціною.

3. Звертати увагу на акції та спеціальні пропозиції в магазинах. Наприклад, за 2-3 дні до закінчення терміну придатності продукти в супермаркетах продаються зі знижкою до 50-70%. Можна завантажити спеціальний додаток на телефон і відслідковувати акції в різних торгових мережах.

4. Не варто переплачувати за бренд. Товар від маловідомого виробника не поступається за якістю, а його ціна зазвичай на 20-30% нижча.

5. Купувати продукти за списком. Перед походом в магазин потрібно скласти перелік необхідних товарів і робити покупки строго по ньому. Приблизну суму грошей, яка буде потрібна для оплати, краще підрахувати заздалегідь. Не варто брати з собою зайві кошти, щоб не було спокуси їх витратити на непотрібну річ.

6. Їсти перед походом в магазин. Голодна людина купує багато зайвого, і велика частина продуктів в результаті виявляється непотрібною.

7. Робити ревізію в холодильнику. Продукти, термін придатності яких добігає кінця, краще ставити на передню частину полки, щоб потім не викидати зіпсовану їжу.

8. Не купувати напівфабрикати. Заморожені пельмені і вареники обійдуться набагато дорожче, ніж зроблені будинку. Їх якість залишає бажати кращого. Ліплення пельменів всією сім'єю дозволить не тільки заощадити гроші, але і провести разом час.

Те ж саме стосується готового фаршу. У магазинний напівфабрикат додають багато жиль, жиру і шкіри. Краще купити м'ясо і перемолоти його самостійно. Якість продукту буде набагато вища, а за ціною домашній фарш вийде дешевше.

9. Купувати рибу і курку цілком. Купувати рибні стейки невигідно. Їхня ціна в 2-3 рази дорожче, ніж вартість тушки. Набагато вигідніше купити цілу непотрошену рибу. З голови можна зварити юшку, а з ікри або молочка приготувати відмінну закуску.

10. Відмовитися від готових ковбасних виробів. Для бутербродів краще запекти буженину в духовці. Можна приготувати печінковий паштет або домашню ковбасу з субпродуктів. Отримані дешеві страви будуть набагато смачніші і корисніші.

11. Не купувати бутильовану воду. Краще придбати хороший фільтр. Навіть з урахуванням його вартості економія вийде істотною. Якість фільтрованої вдома води нічим не гірше, ніж у покупної.

12. Вивчати написи на етикетках. Не варто відразу брати пачку з крупою, яка коштує дешевше. Необхідно перевірити вагу. Багато виробників роблять фасовку по 800 г, і в перерахунку ціна товару за 1 кг виходить вища.

13. Їсти м'ясо 2-3 рази на тиждень. В інші дні його можна замінити на інші продукти, багаті білком. Рекомендується включити в раціон бобові, рибу, злакові.

14. Не викидати підливу після приготування м'яса. Її можна використовувати як соус для гарніру.

15. Не купувати готові соуси і приправи. Майонез можна приготувати вдома з рослинної олії і яєць. Соус вийде набагато смачніше і в 2 рази дешевше магазинного. Замість покупних приправ краще використовувати засушену або свіжу зелень.

 

Як скласти список продуктів на тиждень

Складений заздалегідь перелік продуктів допоможе заощадити час на похід в магазин серед тижня і запобігти зайвих витрат. При написанні списку рекомендується:

  • перевірити запаси продуктів вдома, щоб не купити зайвого;
  • дізнатися переваги домашніх;
  • в першу чергу вносити в список товари, які потрібні, а після підрахунку бюджету – ті, які хочеться;
  • продумати меню на тиждень і внести в список інгредієнти страв.

Купувати продукти потрібно з розрахунку на 10-14 днів. Робити великі запаси не рекомендується. Продукти псуються, їх доводиться викидати. Замість економії виходять зайві витрати.

 

Економне меню на тиждень Україна

Якщо продумати меню на тиждень наперед, не доведеться щодня шукати відповіді на запитання, що приготувати на обід або вечерю. Список страв слід складати з урахуванням переваг всіх членів сім'ї. Рекомендується готувати їжу на 2-3 дні вперед для економії часу. З перших страв краще зварити борщ. Чим більше він настоюється, тим більш насиченим стає. Суп втрачає смакові якості на 2-3 день. Котлети, відбивні або голубці можна приготувати великою порцією, заморозити, а потім просто розігрівати і подавати до гарніру.

Є бюджетні рецепти, які підійдуть для сімей в Україні навіть з невеликим достатком:

1. Суп або борщ на бульйоні з кісток. Не варто викидати кістки, які залишаються після оброблення. Бульйон з них за смаковими якостями і поживністю виходить не гірше, ніж з м'яса.

2. Страви з субпродуктів. Вони дешево коштують, а за корисними властивостями не поступаються м'ясу. Наприклад, смажена з цибулею печінка – це багата залізом поживна і смачна страва. З свинячого серця можна приготувати салат або зробити відбивні.

3. Риба. Запечені в духовці минтай, скумбрія або путасу смачні і корисні при невеликій вартості. У раціон можна додати слабосоленую рибу. Солити її краще самостійно. Це обійдеться приблизно в 2 рази дешевше, ніж покупка готового продукту. При самостійному посолі можна додати будь-які приправи, спеції і отримати насичений смак.

4. Голубці чи фарширований перець. Потрібно додати побільше рису і використовувати курячий фарш. Тоді страви вистачить на кілька днів. Якщо зробити багато підливи, можна додавати її в гарнір.

5. Вареники з картоплею. Готуються швидко, а інгредієнти не вимагають великих витрат. Вареники – це дуже ситне і недороге блюдо. Особливо смачними вони виходять, якщо додати обсмажену цибулю.

Харчуватися правильно можна навіть при скромному бюджеті. Не варто економити на їжі, якщо гроші закінчуються, а до зарплати залишається кілька днів. Можна взяти невелику позику в компанії ПростоЗайм. Це можна зробити онлайн, не виходячи з дому. Гроші надходять на картку миттєво, а переплата при невеликому терміні користування засобами мінімальна.