Сучасна людина піддається постійному маркетинговому впливу, який спонукає до скоєння все нових і нових придбань. Новинки моди, техніки, електроніки, декору та різноманіття інших потрібних і корисних речей стимулюють бажання робити покупки. Щоб стати власником нової речі, іноді можна зіткнутися з нестачею власного бюджету. На допомогу в цьому випадку приходять кредити і розстрочки. Перед тим, як звернутися до використання доступних фінансових продуктів, слід розібратися в тому, чим відрізняється кредит від розстрочки і в чому полягають особливості цих пропозицій.

 

Відмінності розстрочки від кредиту

З'ясувати в чому полягає різниця між розстрочкою і кредитом, дозволяє увага до особливостей кожної з послуг.

Що таке банківський кредит

Банківський кредит – це фінансовий продукт, який пропонується клієнту банком або мікрофінансовою компанією. Він може бути цільовим, тобто видаватися з цільовою спрямованістю. Наприклад, автокредит, іпотечний кредит. Гроші при цьому не потрапляють в руки позичальника, а переводяться безготівковим способом в рахунок оплати товару або послуги у обраного і зазначеного продавця. Споживчий кредит - це більш популярний варіант кредитування приватних осіб. Він видається готівкою на будь-які цілі, а позичальник уже витрачає їх на свій розсуд.

Фінансові відносини між банком і позичальником будуються на договірній основі. Щоб взяти позику клієнт звертає в банк із заявкою, надає на розгляд пакет документів (дані про доходи, місці роботи, наявності майна і т.д.), проходить перевірку кредитної історії. При цьому у претендента немає однозначної впевненості, що його запит буде схвалений. Банк залишає за собою право відмовляти в кредиті без пояснення причин.

При схваленні кредиту позика видається готівкою або переводиться на банківську карту. Позичальник отримує на руки графік платежів, складений до кінця терміну погашення позики. Сума внесків розраховується з урахуванням процентної ставки і сума банківської комісії. Порушення термінів погашення тягне за собою штрафні санкції.

 

Розстрочка та її характерні особливості

Розстрочка - це вид комерційної позики, який передбачає продаж товарів і послуг з відстрочкою виконання остаточного розрахунку з боку покупця. Її надає безпосередньо точка продажу (магазин, онлайн-магазин), банк або небанківська фінансова організація, яка пропонує клієнту можливість розділити вартість товару на кілька платежів з поетапним списанням коштів їх з банківської карти.

Як правило, надання період розстрочки обмежується декількома місяцями. Відсотки за послугу не нараховуються.

Є варіант, коли продавець зобов'язаний укласти партнерський договір з банком на надання клієнтам послуги розстрочки. В цьому випадку торгова точка компенсує кредитору відсотки, від яких звільняється покупець. Важливо враховувати, що для запобігання фінансових втрат магазин може збільшити початкову вартість товарів, доступних до покупки в розстрочку. Цей момент слід контролювати, щоб не переплатити.

Можна порівняти ці дві послуги за такими основними критеріями як:

  • Термін надання: кредит на споживчі цілі може бути виданий на термін до 5 років, розстрочити покупку продавці пропонують на період від 1 до 3 місяців (Рідко кількість платежів збільшує до 10-12 внесків);
  • Відсоткова ставка: по кредиту встановлюється банківський відсоток, в розстрочку оформити покупку можна без відсотків;
  • Час оформлення: кредитування вимагає часу на збір документів і перевірку здобувача, розстрочка платежу - це швидка процедура, яка оформляється за кілька хвилин;
  • Увага до чистоти кредитної історії: розстрочка від магазину видається практично всім бажаючим, скористатися кредитом в разі наявності боргів, постійного місця роботи – не вийде.

 

Переваги та недоліки розстрочки

Переваги отримання розстрочки

Недоліки у розстрочки також є. В їх число можна включити:

  • відсутність додаткових знижок і бонусів, доступних при здійсненні одноразової розрахунку за покупку;
  • обмеження асортименту, доступного до покупки
  • необхідність внесення первинного платежу;
  • невеликий період дії, що ускладнює вчинення виплат, особливо при купівлі дорогого товару;
  • збільшення числа непотрібних покупок за рахунок підвищення і доступності.

Очевидно, що недоліки не можна розглядати як підставу для відмови від використання послуг розстрочки. Але покупцеві при цьому слід зважити всі за і проти. Не завжди відсутність переплати є найважливішим фактором, для деяких більш значимий критерій вибору – можливість відстрочити платіж або знизити одноразове фінансове навантаження за рахунок більшої кількості внесків. У цьому випадку вибір буде на користь кредиту. При цьому не обов’язково звертатися о банку. Мікрофінансові компанії складають їм гідну альтернативу. Наприклад, вигідні програми обслуговування пропонує своїм клієнтам МФО Простозайм. Для оформлення кредиту на термін до року потрібно всього лише паспорт та код. Умови використання позики при цьому залишаються досить зручними і вигідними. Нульова ставка при першому оформленні, перетворює займ в розстрочку без переплати.