Власний дах над головою — головна мрія багатьох українців, однак, втілити її в життя вдається не всім. Основною перешкодою на шляху до реалізації цього бажання можна назвати невідповідність між рівнем доходів середньостатистичного громадянина нашої країни і вартістю нерухомості. Щоб стати власником власного житла, необхідно накопичити хоча б 30% його вартості, однак, і це завдання для багатьох виявляється непосильним. Чи існує ймовірність купити квартиру в Україні, які мають хоча б мінімальних заощаджень, і де можна взяти гроші на таке велике придбання? На це та інші запитання відповімо в даній статті.

 

 

Де взяти гроші на квартиру — найбільш очевидні варіанти

Щоб придбати квартиру в нашій країні, необхідно мати суму, рівну хоча б частини вартості житла. Як не крути, але навіть для покупки нерухомості з невеликою площею гроші будуть потрібні чималі. Просто взяти і накопичити їх за кілька місяців точно не вийде, враховуючи реалії сучасних зарплат. У такому випадку, як зібрати гроші на квартиру? Пропонуємо кілька очевидних способів вирішення цієї проблеми.

 

Знайти роботу з гідною зарплатою

Щоб заробити гроші на власне житло, доведеться знайти роботу з відповідною зарплатою. Згідно з офіційним рейтингом, найбільше в нашій країні заробляють фахівці в сфері ІТ — їх щомісячний дохід стартує від суми 20 тис. гривень. Чим вища кваліфікація фахівця, тим більше його заробіток. Дохід в цій сфері також залежить від обраного напрямку роботи.

 

Звичайно, далеко не всі українці можуть обрати для себе цей шлях. До прибуткових можна також віднести професії в сфері нерухомості, консалтингу, банківській сфері. Увагу слід звернути на спеціальності, які є найзатребуванішими в даний час — це бухгалтери, швачки, електромонтери, торгові представники, зварювальники, фармацевти. Непогано заробляють косметологи, лікарі, фінансисти, приватні підприємці.

 

Якщо грошей постійно не вистачає, можливо, слід серйозно подумати про перекваліфікацію і почати заробляти більше. І тоді питання, як накопичити на квартиру, перестане бути таким, що лякає. Якщо немає бажання кардинально міняти професію, варто задуматися про додаткову роботу, щоб всі зароблені на ній кошти відкладати на покупку житла.

 

Розмір зарплати безпосередньо впливає на те, як скоро вдасться зібрати необхідну суму. Скільки приблизно потрібно відкладати щомісяця, щоб придбати омріяне житло? Візьмемо середню зарплату в 10-15 тис. гривень. При сильній економії можна відкладати щомісяця не більше 5 тис. гривень. Якщо вартість квартири — 500 тис. гривень, значить, накопичити на її покупку вдасться лише через 10 років. При зарплаті від 20 тис. гривень і можливості щомісяця відкладати не менше 10 тис. гривень, стати власником власної нерухомості можна буде вже через 5 років, а то і раніше.

 

Інвестувати — ще один спосіб, як заробити гроші на квартиру

 

Щоб зібрати потрібну для покупки квартири суму, можна торгувати на фондовому ринку цінними паперами, акціями та облігаціями. Така діяльність передбачає отримання прибутку на різниці між вартістю купівлі та продажу таких паперів. Щоб зайнятися подібною діяльністю, необхідно знайти брокера (наявність у нього ліцензії від «Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку» — обов'язково). Цей фахівець надасть необхідні послуги за плату, яка становить до 1% вартості угоди.

 

Такий варіант заробляння грошей на квартиру підходить людям, впевненим у своїй здатності правильно вибирати об'єкти для інвестування, та які не сумніваються в умінні прогнозувати падіння і зростання ринку. Важливо не забувати про те, що будь-які інвестиції завжди пов'язані з ризиком. Якщо говорити про найнадійніших в даний час цінних паперах — то це Облігації внутрішньої державної позики України.

 

Депозит — спосіб, як заробити на квартиру за рік

 

Щоб скористатися цим способом, потрібні будуть деякі накопичення. Наприклад, ви хочете стати власником однокімнатної квартири в Києві, вартість якої становить від 600 тис. гривень. При цьому у вас є заощадження в розмірі 200 тис. гривень — ці гроші можна віднести в банк і покласти на депозит. Головне, вибрати максимально вигідну пропозицію з високою процентною ставкою.

 

Наприклад, якщо процентна ставка складе 11,65% річних, то пасивний річний дохід складе близько 18 800 гривень, з урахуванням податків. Крім того, кожен місяць до суми депозиту можна додавати ще по 5 тис. гривень, тоді через 5 років ви отримаєте суму 660 тис. гривень — цих грошей вистачить на купівлю однокімнатної квартири в столиці. На жаль, такий спосіб має і деякі ризики — житло за цей час може подорожчати.

 

Іпотека — просту відповідь, де взяти гроші на квартиру в Україні

Оформити іпотеку можна в більшості вітчизняних банків. Іпотека — це один з різновидів кредиту, при оформленні якого житло, що купується одночасно виконує функцію заставного майна. Це необхідно банку, щоб істотно знизити ризики, видаючи велику суму на покупку нерухомості. Якщо кредит не буде погашений, то кредитор просто забере у боржника квартиру.

 

Одне з головних переваг іпотеки — це можливість взяти в борг істотну частину грошей, необхідних на покупку житла. При цьому договір складається на тривалий термін, завдяки чому можна поступово виплачувати всю вартість об'єкта нерухомості — щомісячні платежі будуть цілком адекватними.

 

Однак є й недоліки — оформити іпотеку досить складно. Перш ніж прийняти рішення, банк ретельно перевірить платоспроможність клієнта і уважно вивчить його кредитну історію. Якщо ви опинитеся неблагонадійним позичальником, то в кредиті буде відмовлено. Є й інші недоліки — це занадто високі процентні ставки, які складають близько 20% річних. Тобто, підсумкова сума переплати за житло буде суттєвою. Приклад: якщо оформити іпотеку на квартиру вартістю в 500 тис. гривень, за ставкою 18%, на 20 років, то переплата банку буде в 2 рази вище. Це означає, що вигідною таку угоду точно назвати не можна.

 

Державні програми та пільги, якими можна скористатися

У наш час все ще існує можливість отримати квартиру від держави, навіть якщо у тебе зовсім немає грошей. Правда, для цього слід відноситися до однієї з категорій громадян, що мають право на безкоштовне житло. Таким правом володіють представники деяких професій:

 

  • військовослужбовці;
  • депутати;
  • олімпійські призери або чемпіони;
  • судді;
  • працівники поліції;
  • видатні діячі мистецтва, спорту, науки.

 

На сьогоднішній день, як і за часів СРСР, існує черга на безкоштовне житло. Така пільга призначена громадянам, які визнані незаможними. Щоб нею скористатися, необхідно не сидіти склавши руки і не чекати, коли квартиру принесуть «на блюдечку» (цього ніколи не буде), а діяти — тобто, регулярно «оббивати пороги» державних установ, тоді цілком можна домогтися того, що належить вам за законом.

 

В даний час діють державні програми, скористатися якими мають право громадяни України. Наприклад, подружжя віком до 35 років можуть оформити іпотеку на пільгових умовах, відповідно до програми «Молодіжний кредит». Перший внесок передбачає оплату всього 6% від вартості житла, сама іпотека оформляється за ставкою 3% річних. Коли в родині з'являється дитина, ставка опускається до 0 відсотків. При народженні двох, трьох або більше дітей, держава може компенсувати від 25% до 50% вартості квартири.

 

У яких випадках можна отримати квартиру безкоштовно

 

Якщо грошей немає зовсім — ні на перший внесок по іпотеці, ні на депозит, і позичити або заробити їх теж не представляється можливим, слід звернути увагу на інші способи (деякі з них можна назвати вельми екстремальними). У вас є можливість отримати квартиру безкоштовно, якщо:

 

1. Живете в будівлі, яка перебуває в аварійному стані — звичайно, мова не йде про те, щоб самовільно вселитися в аварійне приміщення, яке підлягає знесенню, інакше вас просто виженуть на вулицю. Однак, якщо ваш будинок, в якому ви проживаєте на законних підставах, визнаний аварійним, держава зобов'язана підшукати вам відповідне житло і надати його безкоштовно.

 

2. У вас багато дітей і ваша сім'я визнана багатодітною, то українське законодавство передбачає право на безкоштовне житло. Правда, для цього доведеться побігати по інстанціях.

 

3. Якщо у вас прописаний хворий родич, тобто з вами проживає людина, яка повинна бути відділена від інших членів сім'ї через стан здоров'я (наприклад, хворіє на туберкульоз). Ви маєте право вимагати у держави надати вам окрему квартиру.

 

Як купити квартиру в Україні якщо немає грошей

Щоб накопичити або заробити гроші на квартиру, потрібні роки, а багатьом людям вирішувати проблему з житлом потрібно вже зараз. Оформити іпотеку теж можуть не всі, так як для першого внеску потрібна чимала сума, та й умови такої угоди «кусаються». У такому випадку, якщо трохи не вистачає потрібної суми, варто звернутися в Простозайм і оформити кредит. Гроші будуть надані оперативно, на вигідних умовах, на будь-які цілі і без паперової тяганини.